Pozovite nas:
011/3542-900

RADNIM DANIMA:

od 14:30 do 21h
SUBOTOM:
od 8 do 15:30h

 

 

Non-stop:
064/5077-123

 

 

 

 

 

GINEKOLOŠKI PREGLEDI U TRUDNOĆI

Kontrola trudnoće

Trudnoća ili drugo stanje - graviditet, nastaje usađivanjem oplođene jajne ćelije u endometrijum materice. Žena koja je po prvi put trudna naziva se primigravida, a žena koja je više puta rađala je multigravida.
Normalna trudnoća traje deset lunarnih meseci ili devet kalendarskih meseci, odnosno 40 nedelja ili 280 dana.
Medicinska nega u peri-natalnom periodu ima za cilj rano otkrivanje i korekciju fetalnih nenormalnosti, prevenciju hroničnih oboljenja i smrti fetusa. U tom cilju Gala Medica svojim pacijentima pacijentima nudi mogućnost:

 

  • Laboratorijske analize
  • Rana AC (invazivna dijagnostika)
  • Double, triple, quadruple test screening (rano otkrivanje anomalije ploda)
  • Biopsija horionskih čupica, C.V.S. (rana dijagnoza pola deteta)
  • Amniocenteza
  • CTG kardiotakografija (metoda koja nam pruža informacije o srčanom radu ploda, da li plod dobija dovoljno kiseonika i kontrakcijama materice)
  • Razvoj bebe u trudnoći
  • Kontrolisanje rizične trudnoće
  • Stavljanje serklaža

Amniocenteza – genetska analiza

Amniocenteza se obično radi između 15 i 20 nedelje trudnoće pod kontrolom UZ. Izvodi se radi analize plodove vode i culture ćelija i ova anliza je bitna da bi se utvrdilo da li beba ima genetskih ili hromozomskih abnormalnosti, kao što je Daunov sindrom, Tarnerov ili Klinefelterov sindrom. Ova analiza se takođe vrši da bi se procenila zrelost pluća bebe ukoliko se planira raniji porođaj, takođe da bi se utvrdilo da li je sa plodom sve u redu ukoliko je drugačiji Rh factor kao i da bi se dijagnostifikovale ili isključile infekcije uterusa (materice).
Amniocenteza je veoma precizna analiza. Rezultat se čeka 2 nedelje.
Sve češći razlozi za ovu vrstu analize su godine pacijentkinje (preko 35).

Double test

Dabl test je test kojim se određuje rizik od Daunovog sindroma. Ustvari on detektuje stanja fetusa pre rođenja. Ovaj test dijagnostikuje hromozomske abnormalnosti koje se mogu javiti nakon koncepcije.

Triple test

Tripple test je skrining test kojim se meri nizak ili visok nivo AFP ili abnormalan nivo estiola i HCG-a. Iako je primarni razlog za skrining identifikacija genetskih anomalija, tripple test se može koristiti i za dijagnostikovanje višeplodne trudnoće ili trudnoće koja se sporije razvija nego što bi trebalo.

Quadruple test

Test obuhvata biohemijsku analizu 4 hormona krvi majke u periodu između 15-18 nedelje trudnoće i to: alfa feto proteina, beta hCG-a, nekonjugovanog estriola i inhibina A. Na osnovu ovog testa moguće je predvideti bolesti kao što su Duanov, Edvardsov, Smit-Lemli Optizov sindrom kao i poremećaje u razvoju nervne cevi, preeklampsiju, abnormalnosti placente, gubitak ploda, prevremeni porođaj, abnormalnosti u razvoju abdominalnog zida. Najnovija istraživanja ukazuju na sve veći značaj testa u postupku predviđanja i drugih hromozomskih bolesti kao sto su: triploidije (tip I i II), Tarnerov sindrom, Mozaična trizomija16 i Trizomija 13.

Biopsija horionskih čupica
(C.V.S. - Chorionic Villi Sampling)

Razlog za ovu dijagnosticku metodu je najcešće da se eventualni poremećaji otkriju znatno ranije, brže i jednostavnije uz gotovo isti rizik za dalji tok trudnoće.
Biopsija horiona se izvodi u periodu od 8-12 nedelje trudnoće. Pre intervencije ultrasonografski se proveri veličina embriona , srčana akcija i pokreti.
Indikacije su- kariotipizacija, metabolički poremećaji, fetalne infekcije (rubella), analize fetalne DNK.
Detekcija pola može biti medicinski značajna radi otkrivanja bolesti vezanih za pol (hemofilije , distrofije, poremećaji imuniteta i metabolička oboljenja.
Rezultata se čeka 1-2 dana.

Biopsija placente - CNS

CNS je uzimanje i analiza uzorka bebine posteljice, čime se utvrđuje da li fetus ima određene abnormalnosti. Ovaj test se još naziva i placentocenteza. CNS se najčešće obavlja između 10 i 12 nedelje trudnoće. Neposredno pre ovog testa potrebno je uraditi detaljan UZ, da bi se tačno znali starost bebe i položaj placente. Postupak se obavlja na dva načina - kroz stomak ili ređe - transvaginalno.
Rezultati analiza se čekaju oko 2 nedelje.

 

CTG - kardiotakografija

Ovo je metoda koja nam pruža informacije o srčanom radu ploda, da li plod dobija dovoljno kiseonika i kontrakcijama materice.

Serklaž

Serklaž je intervencija koja se primenjuje kad se javi cervikalna inkompetencija tokom trudnoće kako ne bi došlo do spontanog pobačaja ili preranog porođaja. Ovom operacijom se jakim šavovima zatvara grlić materice. Šavovi se uklanjaju onog trenutka kada više ne postoji opasnost od spontanog pobačaja, a najčešće je to pred porođaj.