Pozovite nas:
011/3542-900

RADNIM DANIMA:

od 14:30 do 21h
SUBOTOM:
od 8 do 15:30h

 

 

Non-stop:
064/5077-123

 

 

 

 

 

KIRETAŽA tj. PREKID TRUDNOĆE


Kiretaža (pobačaj) je prekid trudnoće. Može biti spontani ili namerni - abortus arteficialis.


Legalni prekid trudnoće regulisan je Zakonom o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama. 


Žena koja želi da prekine trudnoću obraća se ginekologu koji pre svega utvrđuje starost trudnoće, zatim pribavlja nalaze o krvnoj grupi i Rh faktoru, kao i anamnestičke podatke o ranijim bolestima.
Prekid trudnoće se prema zakonskim osnovama može izvršiti do navršene desete nedelje trudnoće. Izuzetno se može izvršiti i posle desete nedelje, kada se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene, zatim kada se na osnovu medicinskih saznanja može očekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima.


Eksplorativna kiretaža cervikalnog kanala i materične šupljine je najčešća intervencija u ginekološkoj praksi. Ova procedura je istovremeno dijagnostička i terapijska. Kiretažom cervikalnog kanala i materične šupljine odstranjuje se sluznica koja se, posle fiksiranja u 10% rastvoru formalina, upućuje na patohistološki pregled. Ovim postupkom se takođe zaustavlja krvarenje iz materice (spontani pobačaj, disfunkcionalno krvarenje). Ukoliko iz spoljašnjeg ušća prominira polip ili miom, tada se uvrtanjem oko peteljke odstranjuje patološka formacija, a zatim vrši kiretaža cervikalnog kanala (baze polipa ili mioma) i materične šupljine.