Pozovite nas:
011/3542-900

RADNIM DANIMA:

od 14:30 do 21h
SUBOTOM:
od 8 do 15:30h

 

 

Non-stop:
064/5077-123

 

 

 

 

 

LEČENJE STERILITETA


Uzroci steriliteta žene mogu da budu endokrini, genitalni. i psihički. Kod endokrinog poremećaja može da postoji slabije razvijena materica (hipoplazija), amenoreja (izostanak menstruacije), odsustvo ovulacije ili nedovoljno pripremljena sluzokoža materice za prijem oplođene jajne ćelije. Uyrok takođe može biti i neprohodnost jajovoda što je posledica različitih zapaljenja (klamidija, gonokok i dr.), kao i tumori, endometrioza ili urođene anomalije. Nekada su svi nalazi normalni, ali u današnje vreme sve češće iz psihičkih razloga ne dolazi do trudnoće. Dešavalo se da ljudi odustanu ili usvoje dete, opuste se, nemaju više naglašenu želju za trudnoćom i tada dođe do začeća.
Pronalaženje i uklanjanje uzroka steriliteta je veoma kompleksno i podrazumeva niz pregleda i testova a sama prognoza zavisi od uzroka steriliteta. 
Kod testa ovulacije utvrđuje se da li postoji ovulacija (ultrazvukom i celioskopijom). Kao deo hormonskog ispitivanja utvrđuje se nivo serumskog progesterona. Ovim testom se utvrđuje da li je došlo do ovulacije. Ovulacija može da se izazove hormonskim putem (stimulacija ovulacije).
Zatim tu su citohormonski pregled vaginalnog sekreta, test papratizacije cervikalnog sekreta i biopsija endometrijuma.
Biopsijom endometrijuma se utvrđuje da li je sluzokoža dobro pripremljena (da li je uterus spreman da prihvati oplođenu jajnu ćeliju).
Postkoitalni test pokazuje da li postoji neslaganje između sperme i vaginalnog sekreta.
Histerosalpingografija se sastoji u ubrizgavanju kontrasta u jajovode što omogućava da se utvrdi postojanje prolaznosti jajovoda.

Insuflacija (produvavanje) jajovoda takođe ispituje prohodnost jajovoda. Sastoji se u ubacivanju u uterus (matericu) vazduha ili ugljen dioksida, pod određenim pritiskom.

Kod scintigrafija jajovoda se ubacuju i prate radiološki markeri koji pokazuju postojanje prepreke u jajovodima.
Ultrazvukom se otkrivaju promene u veličini i položaju materice, kao i postojanje tumora, priraslica i drugih defotmacija. U tom slučaju se koristi hirurška terapija - ako je potrebno da se ukloni tumor ili priraslica kao I neprohodnosti jajovoda, neka anomalija ili endometrioza.

 

Inseminacija tj. Veštačka oplodnja

Potpomognuta ili veštačka oplodnja, obuhvata metode kojima se kontroliše i potpomaže implantacija i razvijanje trudnoće. Inseminacija je u tehničkom smislu najjednostavniji oblik asistiranog oplođenja. Postoje cervikalna, intrauterina, intratubarna i intraperitonealna inseminacija.
Ovakve metode oplodnje mogu se vršiti u prirodnom menstrualnom ciklusu ili u ciklusu sa stimulisanom ovulacijom.
Najčešća metoda inseminacije je intrauterina inseminacija što podrazumeva unošenje specijalno pripravljene sperme partnera u matericu pri čemu temeljni preduslov za inseminaciju predstavljaju prohodni jajovodi.